Badanie satysfakcji pacjentów i opiekunów z opieki na oddziale medycyny paliatywnej jako wskaźnik jakości opieki paliatywnej - Mrówczyńska, Ewa; Ziółkowski, Marcin; Kisicki, Rafał; Stachowiak, Andrzej; Feit, Julia (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Głównym celem jednostki opieki paliatywnej jest zapewnienie pacjentom i ich opiekunom możliwie najwyższej jakości opieki. Jedną z metod zarządzania przez jakość w opiece paliatywnej może być badanie satysfakcji. W Domu Sue Ryder w Bydgoszczy przeprowadza się je regularnie od czasu wdrożenia certyfikowanego systemu zarządzania jakością PN ISO 9001:2008, tj. od 2005 r. Celem pracy jest ocena jakości opieki paliatywnej w Domu Sue Ryder na podstawie wyników badania satysfakcji pacjentów i opiekunów na Oddziale Opieki Paliatywnej w latach 2009 i 2010. Analizie poddano wyniki badań satysfakcji przeprowadzonych z udziałem ankietera wśród pa-cjentów i ich opiekunów z wykorzystaniem kwestionariusza stworzonego na potrzeby ośrodka. W badaniu uczestniczyło łącznie 70 opiekunów i pacjentów powyżej 18. roku życia, którzy byli objęci opieką stacjonarną przez co najmniej 5 dni. Badanie satysfakcji obejmowało 4 obszary: przestrzeganie praw pacjenta, kontrolę objawów, organizację opieki oraz warunki bytowe . Jedno z pytań dotyczyło globalnej oceny satysfakcji z opieki. Ponadto, pacjenci mogli swobodnie wypowiedzieć się na temat jakości opieki na Oddziale w obszarach, które nie były przedmiotem pytań. Stopień satysfakcji respondentów określano za pomocą: wskaźnika satysfakcji pacjenta (WSP) i wskaźnika satysfakcji opiekuna (WSO), które przyjmowały wartości od 0 przy braku satysfakcji do 10 przy najwyższej satysfakcji. We wszystkich badanych obszarach wskaźniki satysfakcji pacjentów i opiekunów zostały ocenione na poziomie dobrym.