Epidemiologia dolegliwości brzusznych w polskiej populacji - Ziółkowski, Bartłomiej Antoni; Pacholec, Agnieszka; Kudlicka, Maria; Ehrmann, Agnieszka; Muszyński, Jacek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Wstęp: Dane dotyczące chorobowości z powodu najczęstszych dolegliwości brzusznych pochodzą najczęściej z publikacji zagranicznych. Nie ma opublikowanych danych na temat częstości występowania tych dolegliwości w polskiej populacji. Cel : Określenie częstości występowania dolegliwości brzusznych oraz takich zespołów chorobowych, jak choroba refluksowa przełyku ( gastroesophageal reflux disease – GERD), dyspepsja, zespół jelita drażliwego ( irritable bowel syndrome – IBS), zaparcie i wzdęcie. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 850 osób (wiek badanych: 21–76 lat), losowo wybranych mieszkańców miasta o średniej wielkości, którzy ukończyli 21 lat. Badanie przeprowadzał odpowiednio przeszkolony ankieter. Ankieta składała się z pytań dotyczących danych demograficznych, antropometrycznych, zwyczajów żywieniowych, dolegliwości brzusznych (dyspepsja, GERD, IBS, wzdęcie, zaparcie, biegunka), liczby wizyt u lekarza, chorób towarzyszących oraz wywiadów rodzinnych. Wyniki uzyskane na podstawie kwestionariusza zapisano w formie arkusza kalkulacyjnego Excel, a następnie poddano analizie statystycznej. Wyniki: U blisko 23% badanej grupy rozpoznano dyspepsję, a u 36% GERD. Na zaparcie cierpiało 13% osób, natomiast wzdęcie występowało u 31% ankietowanych. Przewlekłą biegunkę rozpoznano u 7 pacjentów, a IBS u 13% osób. Chorzy na cukrzycę zgłaszali dolegliwości brzuszne nieznacznie częściej niż osoby ankietowane bez cukrzycy. Wnioski : Częstość występowania dolegliwości brzusznych w polskiej populacji jest duża i nie różni się istotnie do danych pochodzących z innych krajów.