Odma łagodna – powikłania po kolonoskopii - Piotrowicz, Grażyna; Opala, Marcin; Sapieżko, Jan (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Odma otrzewnowa jest jednym z pierwszych objawów perforacji ściany jelita grubego, która stanowi powikłanie po badaniu kolonoskopowym. Nieduży odsetek przypadków odmy otrzewnowej nie jest jednak związany z perforacją, ale z mikroperforacją lub, co najciekawsze, przezściennym przechodzeniem powietrza do jamy otrzewnowej. Taka bezobjawowa odma otrzewnowa bez zapalenia otrzewnej nosi nazwę odmy łagodnej. Z uwagi na trudno uchwytne przyczyny i niewielką liczbę przypadków postępowanie w odmie łagodnej wzbudza kontrowersje. W poniższym artykule opisano przypadek pacjentki, u której po wykonanej kolonoskopii wystąpiły odma otrzewnowa oraz odma podskórna brzucha i szyi, a laparotomia zwiadowcza nie wykazała perforacji przewodu pokarmowego.