Powikłania psychosomatyczne w przebiegu leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - Chojnacki, Cezary; Romanowski, Marek; Wachowska-Kelly, Patrycja (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Leki immunosupresyjne mogą wywoływać poważne działania niepożądane. Opisano przypadek młodej pacjentki z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG), u której po leczeniu azatiopryną wystąpiło ostre zapalenie trzustki. Stosowana przez 4 miesiące tioguanina oraz krótkotrwale (5 dni) cyklosporyna A były przyczyną pancytopenii, mononukleozy zakaźnej oraz opryszczkowego zapalenia skóry. Powikłaniom tym towarzyszyły zaburzenia nastroju w postaci zespołu lękowo-depresyjnego. Powrócono do klasycznej terapii mesalazyną podawaną łącznie z tianeptyną i uzyskano kilkumiesięczną remisję WZJG oraz poprawę stanu psychicznego.