Dermatoza przypominająca trądzik różowaty wywołana przez miejscowe kortykosteroidy – opis przypadków i przegląd piśmiennictwa - Sielska, Halina; Kłujszo, Elżbieta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie. Dermatoza przypominająca trądzik różowaty wywołana przez miejscowo stosowane glikokortykosteroidy (GKS) (ang. topical corticosteroid-induced rosacea-like dermatitis – TCIRD) jest obecnie sklasyfikowana jako oddzielna jednostka chorobowa. W 98% przypadków jest następstwem efektu z odbicia po przerwanym miejscowym leczeniu GKS. Cel pracy. Przedstawienie niepożądanych działań GKS stosowanych miejscowo na twarz. Opis przypadków . Przedstawiono przypadki 9 pacjentek, u których po długotrwałym stosowaniu GKS rozwinęły się objawy TCIRD. Omówiono sposoby leczenia, a także postępowanie z pacjentem, który zaostrzenie zmian skórnych po odstawieniu GKS może odbierać jako nieskuteczność stosowanych leków lub ich działania niepożądane. Wnioski . Długotrwałe i niekontrolowane stosowanie na twarz preparatów GKS prowadzi do wystąpienia objawów dermatozy przypominającej trądzik różowaty. Leczenie jej jest utrudnione z powodu występowania zaostrzeń zmian skórnych w początkowym etapie terapii.