Piodermia zgorzelinowa i zespół Sweeta – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Lis-Święty, Anna; Brzezińska-Wcisło, Ligia; Bergler-Czop, Beata; Wcisło-Dziadecka, Dominika (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie . Zespół Sweeta i piodermia zgorzelinowa stanowią dwie jednostki chorobowe z grupy dermatoz neutrofilowych, w których w obrębie zmian skórnych histopatologicznie stwierdza się nacieki zapalne złożone z dojrzałych leukocytów wielojądrzastych. W obu schorzeniach mogą występować nacieki neutrofilowe w innych (poza skórą) lokalizacjach i współistnieć różne choroby układowe, m.in.: autoimmunologiczne choroby tkanki łącznej, choroby zapalne jelit, nowotwory narządów wewnętrznych i układu krwiotwórczego, szczególnie ostra i przewlekła białaczka szpikowa, zespół mielodysplastyczny oraz szpiczak mnogi. Możliwe jest także nakładanie się, współistnienie lub występowanie kolejno u tego samego pacjenta zmian odpowiadających zespołowi Sweeta i piodermii zgorzelinowej. Cel pracy. Przedstawienie pacjentki z dermatozą neutrofilową w postaci zgorzelinowego owrzodzenia kończyny dolnej z towarzyszącą neutrofilią i gorączką. Opis przypadku . Kobieta, lat 60, przyjęta do Kliniki Dermatologii z powodu gwałtownie powiększającego się owrzodzenia podudzia prawego z towarzyszącymi stanami gorączkowymi. W otoczeniu owrzodzenia widoczne były wykwity pęcherzowe i krostkowe. Antybiotykoterapia wdrożona ambulatoryjnie nie przyniosła efektu. W badaniach laboratoryjnych stwierdzono przyspieszone OB, zwiększone stężenie białka C-reaktywnego oraz leukocytozę z neutrofilią. Wynik badania histopatologicznego odpowiadał dermatozie neutrofilowej. W leczeniu zastosowano kortykosteroidoterapię i cyklosporynę A i uzyskano szybką poprawę w zakresie zmniejszenia wartości wskaźników stanu zapalnego oraz stopniowy postęp w gojeniu owrzodzenia. Wnioski . Istnienie form przejściowych może stwarzać problemy w diagnostyce oraz klasyfikacji zespołu Sweeta i piodermii zgorzelinowej. Pacjentka wymaga dalszej obserwacji w kierunku towarzyszących schorzeń układowych.