Ziarniniak obrączkowaty – różnorodność obrazu klinicznego i możliwości terapeutyczne - Chodorowska, Grażyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Ziarniniak obrączkowaty jest przewlekłą chorobą skóry o nadal nieznanej etiopatogenezie. Różne czynniki są brane pod uwagę jako możliwa przyczyna, w tym miejscowe urazy, ukąszenia owadów, szczepienia przeciwwirusowe, infekcje wirusowe i bakteryjne, ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe, współistniejące choroby immunologiczne i nowotworowe. Szczególnie kontrowersyjny jest możliwy związek z cukrzycą, niewystarczająco potwierdzony. Dotychczasowe dane wskazują, że w rozwój choroby zaangażowana jest odpowiedź immunologiczna typu późnego i/lub krążące kompleksy immunologiczne. Obraz kliniczny ziarniniaka obrączkowatego jest dość zróżnicowany i może powodować trudności diagnostyczne. Oprócz czterech głównych postaci choroby (ograniczona, uogólniona, podskórna i perforująca) możliwe są także inne, znacznie rzadsze warianty kliniczne. Przebieg ziarniniaka obrączkowatego nie jest łatwy do przewidzenia, stosunkowo często obserwuje się skłonność do samoistnego ustępowania. Znanych jest wiele metod leczenia miejscowego i ogólnego, których skuteczność nie zawsze bywa zadowalająca.