Analiza apoptozy u chorych na raka piersi - Smolarz, Beata; Westfal, Bogdan; Kozłowska, Elżbieta; Romanowicz-Makowska, Hanna; Zadrożny, Marek; Pertyński, T.; Stetkiewicz, T. (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Cel: Proces apoptozy (programowanej śmierci komórki) może podlegać aktywacji w chorobach nowotworowych. W pracy przedstawiono przegląd badań dotyczących analizy apoptozy u chorych na raka piersi. Materiały i metody: Aby określić znaczenie apoptozy dla progresji raka piersi badano jej aktywność w próbkach o różnym stopniu zaawansowania nowotworu. Aktywność apoptozy została określona poprzez zastosowanie różnych technik biologii molekularnej: metod elektroforetycznych oraz techniki TUNEL (terminal deoxynucleotide transferase-mediated deoxyuridine triphosphate (dUTP)-biotin nick end-labeling of DNA fragments). Wyniki i wnioski: Badania sugerują, że aktywność apoptozy może odgrywać rolę czynnika prognostycznego u kobiet z rakiem piersi, zarówno w okresie przed- i pomenopauzalnym.