Profil genowy w rodzinnym raku piersi bez mutacji BRCA – opis przypadku - Kołacińska, Agnieszka; Kusińska, Renata; Wasylecka-Morawiec, Maja; Morawiec, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Dziedziczne raki piersi stanowią 4–10% wszystkich nowotworów. Za większość z nich odpowiadają mutacje genów BRCA1 lub BRCA2 . Przedstawiono opis przypadku 29-letniej chorej na raka piersi, z rodzinnym występowaniem raka piersi i jajnika w 40. r.ż. u jej matki i siostry, bez mutacji genu BRCA . Z próbki guza chorej oznaczono podpis genetyczny raka – 70-genowy profil MammaPrint, który wykazał duże, 29-procentowe ryzyko nawrotu choroby w ciągu 10 lat [95-procentowy przedział ufności ( 95 percent confidence interval – 95% CI) 22–35] bez uzupełniającego leczenia systemowego u pacjentki bez przerzutów do węzłów chłonnych pachowych.