Przypadek zaawansowanego pierwotnego płaskonabłonkowego raka pochwy u pacjentki leczonej w przeszłości operacyjnie z powodu dysplazji szyjki macicy - Janas, Łukasz; Moszyńska-Zielińska, Małgorzata; Stachowiak, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz; Nowak, Marek; Rycel, Magdalena; R. Wilczyński, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Pierwotny rak pochwy jest rzadkim nowotworem żeńskich narządów płciowych. Wśród czynników ryzyka rozwoju płaskonabłonkowego raka pochwy najczęściej wymienia się infekcję wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Zapewne z tego powodu prawdopodobieństwo rozwoju pierwotnego raka pochwy jest większe u osób z wywiadem w kierunku nowotworów okolicy anogenitalnej, w tym raka szyjki macicy, oraz ich zmian prekursorowych, jak dysplazja szyjki macicy (CIN). Niniejsza praca prezentuje przypadek pacjentki poddanej histerektomii z przydatkami z powodu nawrotowej dysplazji szyjki macicy. Pooperacyjne badanie histopatologiczne potwierdziło doszczętność zabiegu. U pacjentki po upływie ponad trzech i pół roku od operacji rozpoznano pierwotnego raka pochwy w stadium IVA wg FIGO. Pacjentkę poddano radykalnej operacji usunięcia 2/3 pochwy z fragmentem pęcherza moczowego oraz obustronnej systemowej limfadenektomii węzłów chłonnych biodrowych, zasłonowych i pachwinowych, a następnie skierowano ją na radioterapię .