Pierwotny rak pochwy – możliwe opcje lecznicze na podstawie opisu przypadku - Szubert, Maria; Suzin, Jacek; Kowalczyk-Amico, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Pierwotny rak pochwy to jeden z najrzadszych nowotworów narządów płciowych. Rozpoznawany jest najczęściej u kobiet po menopauzie. Czynniki ryzyka wystąpienia tego nowotworu są zbliżone do czynników ryzyka udowodnionych dla najczęściej występującego raka płaskonabłonkowego narządów płciowych – raka szyjki macicy. Na podstawie analizy opisu przypadku przedstawiono współczesne możliwości terapeutyczne w zakresie pierwotnego raka pochwy.