Przyczyny nadmiernej masy ciała u kobiet w okresie menopauzalnym - Bąk-Sosnowska, Monika; Skrzypulec-Plinta, Violetta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Nadmierny przyrost masy ciała u kobiet w okresie menopauzy jest zjawiskiem powszechnym. Prowadzi do rozwoju otyłości brzusznej, która wraz z współwystępującą insulinoopornością, dyslipidemią i nadciśnieniem tętniczym tworzy menopauzalny zespół metaboliczny. Zwiększa on ryzyko chorób układu krążenia, które są z kolei przyczyną 50% zgonów kobiet w okresie klimakterium. Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, jakie jest podłoże otyłości menopauzalnej oraz czy można jej zapobiec. Omawiane są czynniki biologiczne oraz podstawowe czynniki związane ze stylem życia – nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna. Przedstawiono również czynniki psychospołeczne, które wpływają na stan somatyczny, a pośrednio na styl życia – przekonania dotyczące menopauzy, obecność zaburzeń lękowych i depresyjnych, aktywność seksualna, relacje z partnerem, obraz własnego ciała, czynniki osobowościowe i temperamentalne. Analiza badań naukowych dowodzi, że okres menopauzy charakteryzuje się biologicznie uwarunkowaną predyspozycją do przyrostu tkanki tłuszczowej i jej gromadzenia się w okolicy brzucha. Jednocześnie modyfikacja stylu życia i konstruktywne rozwiązywanie problemów psychologicznych ograniczają rozwój otyłości lub pomagają skutecznie ją leczyć. Postulowane jest zatem objęcie kobiet w menopauzie kompleksową pomocą – medyczną, dietetyczną i psychologiczną.