Ultrasonografia trójwymiarowa i trójwymiarowa angiografia dopplerowska w diagnostyce nowotworów jajnika - Dańska, Anna; Bidziński, Mariusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Ultrasonografia często znajduje zastosowanie w wykrywaniu i ocenie nowotworów narządów rodnych. Dzięki nowoczesnej technice, takiej jak ultrasonografia trójwymiarowa możliwe jest uzyskanie zdecydowanie więcej informacji dotyczących charakteru zmian patologicznych niż w ultrasonografii konwencjonalnej dwuwymiarowej. Wykazano, iż USG 3D podwyższa czułość tej metody we wczesnym wykrywaniu nowotworów jajników oraz endometrium. Jest również przydatna w ocenie stopnia klinicznego zaawansowania przed planowanym leczeniem rozpoznanego już nowotworu. Ultrasonografia trójwymiarowa została również zastosowana do oceny unaczynienia guza i indukowanej nim angiogenezy. Power Doppler w prezentacji 3D jest cenną nieinwazyjną metodą oceny przepływu krwi w wielu nowotworach, co może w przyszłości prowadzić do wcześniejszego wykrywania czy rozpoznawania nowotworów, jak też do dokładniejszego poznania biologii guza, czy wreszcie monitorowania terapii inhibitorami neoangiogenezy. W pracy przedstawiono podstawy teoretyczne ultrasonografii trójwymiarowej oraz trójwymiarowej angiografii dopplerowskiej, wraz z nowymi technikami rekonstrukcji i analizy obrazu badanych struktur i narządów, a także możliwości ich wykorzystania w procesach diagnostycznych i terapeutycznych onkologii ginekologicznej.