Wpływ hormonów na płaszcz lipidowy skóry u kobiet w okresie menopauzy - Wójcik, Aneta; Rotsztejn, Helena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Hormony – cząsteczki regulatorowe, syntetyzowane w wyspecjalizowanych komórkach oddziałują ze specyficznymi receptorami na- lub wewnątrzkomórkowymi, odpowiadając za homeostazę organizmu. Może być ona zaburzona wieloma schorzeniami układu endokrynnego lub nieuniknionym starzeniem. Starzenie to postępujący proces pogarszania funkcji wielu narządów, w tym także skóry. Istotną rolę w starzeniu skóry odgrywa zewnętrzna bariera ochronna – płaszcz lipidowy, tworzony przez lipidy syntetyzowane w gruczołach łojowych oraz keratynocytach. Ich ilość zaczyna się znacznie zmniejszać w okresie menopauzy. Ma to ścisły związek z wygasaniem czynności jajników. Niedobór estrogenów w skórze powoduje suchość, zmarszczki, upośledzenie gojenia, wiotkość, wzrost potliwości oraz zmniejszone wydzielanie łoju.