Ciąża po 35. roku życia – wyniki położnicze w materiale własnym Kliniki Położnictwa Collegium Medicum w Bydgoszczy - Jagielska, Iwona; Kazdepka-Ziemińska, Anita; Janicki, Radosław; Żołnieżewicz, Krzysztof; Grabiec, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Celem pracy była analiza przebiegu ciąży i porodu oraz stanu noworodka kobiet powyżej 35. r.ż. Badaniami objęto kobiety po 35. r.ż., które rodziły w Klinice Położnictwa w okresie 01.01.–31.12.2010 r. Oceniono częstość występowania powikłań ciąży, sposób jej ukończenia oraz masę i stan noworodka wg skali Apgar. Wyniki porównano między wyodrębnionymi w zależności od wieku i rodności grupami. Analizę statystyczną przeprowadzono przy użyciu programu statystycznego STATISTICA 9.0 firmy StatSoft®. W omawianym okresie kobiety powyżej 35. r.ż. stanowiły 4,9%, a po 40. r.ż. – 1,13% wszystkich rodzących. Prawie 2/3 kobiet posiadało średnie i wyższe wykształcenie i pochodziło ze środowiska miejskiego. Wyższy odsetek cięć cesarskich stwierdzono w grupie kobiet powyżej 40. r.ż. Najczęściej obserwowanymi powikłaniami były poród przedwczesny i cukrzyca ciężarnych ( gestational diabetes mellitus – GDM). Stan noworodków oceniany w 3. minucie w punktacji Apgar nie różnił się w porównywanych grupach, a średnia punktacja wynosiła 8,82. Powyżej 70% ciąż ukończono po 37. tygodniu. Wnioski : 1. Wraz z wiekiem kobiet wzrasta liczba wykonywanych cięć cesarskich. 2. Świadome późne macierzyństwo dotyczy przede wszystkim kobiet w wieku 35–39 lat, pochodzących ze środowiska miejskiego i bardziej wykształconych (p < 0,05). 3. Najczęściej obserwowanymi powikłaniami są poród przedwczesny i GDM. 4. Wiek ciężarnej oraz rodność nie wpływają na stan kliniczny noworodka.