Laparoskopowy przezbrzuszny szew szyjkowy (TAC) u starszych kobiet - Pawłowicz, Paweł; Uchman-Musielak, Małgorzata; Hincz, Piotr; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
W artykule przedstawiono przypadek 38-letniej pacjentki z wywiadem nawykowych poronień z rozpoznaniem niewydolności cieśniowo-szyjkowej, u której założenie szwu szyjkowego nie było możliwe ze względów technicznych i pacjentka została zakwalifikowana do założenia szwu okrężnego na cieśń szyjki macicy z dostępu brzusznego drogą laparoskopową. Zabieg trwał około 30 min. Pacjentka została wypisana dnia następnego. Dwa miesiące od zabiegu pacjentka zaszła w ciążę, ciąża przebiegała fizjologicznie, pacjentka urodziła w 39. t.c. w wyniku cięcia cesarskiego zdrowego noworodka płci żeńskiej o masie 3450g ocenionego na 10 punktów w skali Apgar.