Przydatność badania histeroskopowego i histerosalpingograficznego w ocenie nabytych patologii macicy u kobiet niepłodnych - Milnerowicz-Nabzdyk, Ewa; Zimmer, Mariusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Celem oceny przydatności histeroskopii (HSC) i histerosalpingografii (HSG) w diagnostyce macicznych zaburzeń nabytych, wielkości oraz kształtu kanału i jamy macicy porównano wyniki tych dwóch badań w grupie 222 pacjentek cierpiących na niepłodność. Ocenianymi zmianami były polip, mięśniak podśluzówkowy, zrosty wewnątrzmaciczne, ogniskowy rozrost endometrium. Na podstawie przeprowadzonej analizy wykazano istotne statystycznie różnice w wynikach oceny histeroskopowej i histerosalpingograficznej badanych zaburzeń macicznych oraz wielkości, jak również kształtu jamy i kanału szyjki macicy. Wnioskowano o wyższości badania histeroskopowego nad histerosalpingografią w ocenie nabytych zmian macicznych oraz o suplementarności obu analizowanych metod diagnostycznych w ocenie wielkości i kształtu jamy i kanału szyjki macicy.