Analiza czasu do progresji choroby wśród chorych na raka trzonu macicy w IIIc stopniu zaawansowania wg FIGO - Dańska, Anna; Bidziński, Mariusz; Krynicki, Ryszard (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Celem pracy była analiza wybranych czynników klinicznych, histologicznych i terapeutycznych w aspekcie ich wpływu na wyniki leczenia chorych na raka trzonu macicy w stopniu zaawansowania IIIc. Analiza obejmowała 30 chorych leczonych w Centrum Onkologii w Warszawie. Etap chirurgiczny polegał na wycięciu macicy z przydatkami, węzłów chłonnych miednicy mniejszej, zaś w przypadkach potwierdzenia badaniem doraźnym ich zajęcia procesem nowotworowym, kolejno usuwano węzły okołoaortalne. Analizie poddano wybrane czynniki histokliniczne. Rozległość przerzutów do węzłów chłonnych, resekcyjność zmian węzłowych i zastosowane leczenie uzupełniające było również przedmiotem oceny. Spośród analizowanych czynników istotnie statystycznie skrócenie czasu do progresji choroby wykazano w grupie chorych z typem surowiczym i jasnokomórkowym raka, u których nie wycięto radykalnie pakietów węzłów chłonnych oraz u których występowały równolegle przerzuty do węzłów miedniczych i okołoaortalnych. Odwrotnie u chorych, u których leczeniem uzupełniającym była metoda radiochemioterapii, czas ten ulega wydłużeniu.