Aktywność fizyczna pacjentów z nadciśnieniem tętniczym a jakość ich życia - Cegła, Bernadeta; Filanowicz, Małgorzata; Dowbór-Dzwonka, Aneta; Szynkiewicz, Ewa (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wstęp : Aktywność fizyczna, a właściwie jej brak, to jeden z głównych czynników ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Skutkiem jest otyłość, a w jej następstwie dochodzi do zwiększenia stężenia cholesterolu, rozwoju miażdżycy i dalszego pogarszania się parametrów biomedycznych. Spowodowany niedostateczną aktywnością i niewłaściwym stylem życia wzrost ciśnienia, odczuwanie jego skutków, dokuczliwość objawów i uciążliwość terapii wywołują liczne problemy w codziennym funkcjonowaniu i pogarszają samopoczucie pacjentów. Stan ten w znaczący sposób przekłada się na subiektywnie odczuwane poczucie zdrowia i jakość życia. Cel pracy: Ocena rodzaju aktywności fizycznej i typu rekreacji preferowanej przez osoby chorujące na nadciśnienie, ocena poziomu jakości życia chorych z nadciśnieniem tętniczym oraz ocena wpływu aktywności fizycznej na jakość życia osób ze stwierdzonym nadciśnieniem tętniczym. Materiał i metody : Badana grupa pacjentów ze stwierdzonym nadciśnieniem tętniczym liczyła 185 osób (104 kobiety, 81 mężczyzn) w wieku od 21 do 84 lat, średnio 55,6 ±14,2 roku. Do gromadzenia danych wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Posłużono się Kwestionariuszem jakości życia chorych z nadciśnieniem tętniczym i Kwestionariuszem wywiadu i oceny aktywności pacjenta konstrukcji własnej autorów pracy. Badania przeprowadzono w klinikach, na oddziałach i w poradniach szpitalnych na terenie Bydgoszczy. Na prowadzenie badań uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu przy Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy nr KB/44/2008. Wyniki : Analiza wyników badań wykazała, że jedna czwarta pacjentów (24,8%) z nadciśnieniem tętniczym nie jest aktywna fizycznie i prowadzi bierny tryb życia. Tylko 34% badanych osób deklarowało, że są aktywne fizycznie. Preferowaną formą uprawianej aktywności były spacery (39,2%), a w dalszej kolejności jazda na rowerze (21%) i praca na działce (20%). Niespełna jedna czwarta chorujących na nadciśnienie (24,3%) podejmuje aktywność regularnie. Tylko 19% badanych osób wolne weekendy spędza poza domem, natomiast prawie połowa (49,7%) w domu. Wyniki badania pozwoliły także określić jakość życia chorych z nadciśnieniem tętniczym. Oceniono ją na poziomie 0,58; przy najwyższej możliwej do osiągnięcia wartości 1,0. Zaobserwowano także zdecydowanie wyższą jakość życia pacjentów z nadciśnieniem tętniczym w grupie osób aktywnych fizycznie (0,21) niż w grupie deklarującej bierny tryb życia (0,04). Wnioski : Pacjenci ze stwierdzonym nadciśnieniem tętniczym prowadzą mało aktywny tryb życia. Brak aktywności fizycznej pogarsza w znaczący sposób codzienne funkcjonowanie i jakość życia chorych z nadciśnieniem, a jakość ich życia jest zależna od uprawianej aktywności fizycznej, jej rodzaju i regularności wykonywania.