Monopol na ubezpieczenia - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2012)
Polskie szpitale stanęły przed koniecznością zapłacenia kilkuset milionów złotych obowiązkowego ubezpieczenia od zdarzeń medycznych. Od 200 tys. do 700 tys. zł rocznie od każdej placówki zażyczył sobie jedyny na rynku ubezpieczyciel, który zaoferował nowe polisy. Dyrektorzy alarmują, że to często znaczny odsetek wysokości kontraktów tych szpitali z Narodowym Funduszem Zdrowia – kwota, która będzie wyrwą w kruchych budżetach placówek.