Zastosowanie histeroskopii u kobiet po menopauzie z podejrzanymi obrazami ultrasonograficznymi endometrium - Suzin, Jacek; Kowalczyk-Amico, Katarzyna; Gottwald, Leszek; Wierzbowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Podejrzane obrazy ultrasonograficzne, takie jak poszerzone lub niejednorodne echo endometrium, a także obecność płynu w jamie macicy u kobiet w wieku pomenopauzalnym wymagają weryfikacji histopatologicznej. Celem pracy była ocena przydatności badania histeroskopowego w weryfikacji podejrzanych obrazów ultrasonograficznych endometrium u 56 kobiet po menopauzie, niestosujących hormonalnej terapii zastępczej. Stwierdzono, że badanie histeroskopowe jest wysoce przydatne w weryfikacji nieprawidłowych obrazów ultrasonograficznych błony śluzowej trzonu macicy u kobiet po menopauzie, a szczególnie w lokalizowaniu i usuwaniu polipów endometrialnych oraz zrostów wewnątrzmacicznych.