Podział ryzyka - Borek, Ewa; Kolasa, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2012)
W ostatniej dekadzie wydatki na leki per capita zwiększyły się w Europie o 50 proc. Szczyt odnotowano w latach 1999–2001. W Irlandii i Grecji średni roczny wzrost budżetów lekowych sięgnął wtedy 11 proc., przy średniej europejskiej około 5 proc. W Polsce, według danych IMS, rynek farmaceutyczny w latach 2003–2010 powiększał się przeciętnie o 6,4 proc. rocznie. Jak zatrzymać ten wzrost?