GIODO kontra minister zdrowia - Nyczaj, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2012)
Trwa polemika pomiędzy głównym inspektorem ochrony danych osobowych (GIODO) a ministrem zdrowia na temat możliwości prawnego uregulowania zlecania przez placówki opieki zdrowotnej przetwarzania danych medycznych podmiotom wyspecjalizowanym w profesjonalnym przetwarzaniu danych. GIODO wezwał ministra zdrowia do niezwłocznego podjęcia prac nad uregulowaniem prawnym tego typu usług. Minister zaś jest zdania, że istniejące ramy prawne są wystarczające. Na razie mamy pat.