Patent na zysk - Masełbas, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2012)
Innowacyjne firmy farmaceutyczne i biotechnologiczne nie mogą spać spokojnie. Mimo że na badania i rozwój wydają 15–18 proc. przychodów, efekty tych działań wciąż są niezadowalające. Liczba leków wprowadzanych co roku na rynek nie zwiększa się, a chronione patentem produkty, które przynoszą krociowe zyski, niebawem będą musiały konkurować z generykami.