Medycyna urzędnicza - Boruszkowska, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2012)
To próba wprowadzenia w Polsce medycyny urzędniczej – tak zapis o refundowaniu leków jedynie wtedy, gdy są ordynowane zgodnie z zarejestrowanymi wskazaniami (według charakterystyki produktu leczniczego) komentuje Bolesław Piecha, przewodniczący Sejmowej Komisji Zdrowia. Tylko ten zapis spowodował większy chaos niż cała ustawa refundacyjna. Problem jest poważny, bo aż połowa preparatów jest stosowana poza wskazaniami rejestracyjnymi. W pediatrii ten odsetek sięga nawet 85 proc.