Nierówny dostęp - Gilewski, Dariusz; Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2012)
W ostatnich latach choroby nowotworowe wzbudzają coraz większe zainteresowanie opinii publicznej i środowiska medycznego, zapewne z powodu rosnącej zapadalności na większość rodzajów raka (co towarzyszy starzeniu się populacji), a także poczucia, że na tle innych dziedzin w zwalczaniu nowotworów złośliwych nie poczyniliśmy postępów na miarę naszych ambicji. W rezultacie pojawiło się kilka inicjatyw, od szerokiej kampanii Unii Onkologii, Narodowego Programu Zdrowia (który zyskał formę ustawy), po inicjatywy społeczne, takie jak Koalicja Raka Szyjki Macicy, która właśnie ogłosiła swoje rekomendacje.