Karykatura państwa prawa - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2012)
Państwo prawa to państwo, w którym zasady postępowania władz i obywateli oraz wzajemne relacje między nimi opierają się na określonych przepisach, a sądy i trybunały nadzorują ich przestrzeganie. Państwo prawa przeciwstawiane jest państwu bezprawia, w którym wszystko zależy od wszechwładzy rządzących albo siły, pozycji i wpływów poszczególnych osób.