Długi na własne życzenie - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2012)
Przez ostatnią dekadę reform ochrony zdrowia w Polsce, pomimo licznych trudności, widoczny był rozwój ośrodków medycznych. Pomału remontowano budynki, wychodzono z zadłużenia, korzystano z dopłat unijnych. Rosły również wydatki publicznego płatnika na świadczenia medyczne. Tymczasem radosna twórczość „pakietu ustaw” w krótkim czasie napędzi spiralę lawinowo rosnącego zadłużenia jednostek ochrony zdrowia.