Polimorfizm wybranych genów związanych ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym u pacjentów z ostrymi zespołami wieńcowymi i ich wpływ na stopień nasilenia choroby wieńcowej - Gül, İbrahim; Küçükdurmaz, Zekeriya; Kalay, Nihat; Karapinar, Hekim; İnanç, Mehmet Tuğrul; Özdoğru, İbrahim; Yilmaz, Ahmet; Kemal Eryol, NamIk (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Wstęp : Polimorfizmy 455G/A β-fibrynogenu, 1691G/A i 1299H/A czynnika V oraz PL A1/A2 glikoproteiny IIb/IIIa wiążą się z powikłaniami zakrzepowymi w układzie tętniczym, zwłaszcza z chorobą wieńcową i zawałem serca. Cel : Celem badania była ocena częstości występowania badanych polimorfizmów u pacjentów z różnymi typami ostrych zespołów wieńcowych (OZW) oraz ocena wpływu tych polimorfizmów na zmiany stwierdzane w koronarografii u pacjentów z OZW. Materiał i metody : Badaniem objęto 35 pacjentów (średni wiek 61 lat) z rozpoznaniem OZW, u których wykonano koronarografię. Pacjenci z zawałem serca z uniesieniem odcinka ST stanowili grupę I, a pacjenci bez uniesienia odcinka ST – grupę II. Wyniki : Nie wykazano różnic dotyczących charakterystyki klinicznej i obecności czynników ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej pomiędzy grupami. Liczba pacjentów z allelem 455A β-fibrynogenu, 1691A i 1299A czynnika V oraz PL A2 glikoproteiny IIb/IIIa wynosiła odpowiednio w grupie I i II: 7 (46,7%) i 8 (40%), 3 (20%) i 4 (20%), 3 (20%) i 3 (15%) oraz 3 (20%) i 5 (25%) (odpowiednio: p = 0,69, p = 1,0, p = 0,69, p = 0,72). Zmiany stwierdzane w koronarografii nie wykazywały związku z obecnością tych polimorfizmów. Wnioski : Nie stwierdzono żadnego związku pomiędzy typem OZW, ciężkością nasilenia zmian miażdżycowych w koronarografii a polimorfizmami 455G/A β-fibrynogenu, 1691G/A i 1299H/A czynnika V oraz PL A1/A2 glikoproteiny IIb/IIIa. Wyniki sugerują, że polimorfizmy nie wpływają na względną wielkość zakrzepu powodującego OZW lub stopień zwężenia (do okluzji włącznie) tętnicy wieńcowej odpowiedzialnej za OZW. Dalsze badania obejmujące większe grupy pacjentów mogą wykazać, czy te zmiany genetyczne mają istotny wpływ na OZW.