Niezależne odejście tętnic wieńcowych od prawej zatoki Valsalvy - Küçükdurmaz, Zekeriya; Sezen, Yusuf; Karapinar, Hekim; Gül, İbrahim; Yilmaz, Ahmet (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Odrębne odejście trzech tętnic wieńcowych od prawej lub lewej zatoki Valsalvy jest niezwykle rzadką anomalią. Przebieg kliniczny zależy od miejsca odejścia i przebiegu anatomicznego tętnic. Przedstawiamy przypadek, w którym wszystkie tętnice wieńcowe odchodziły niezależnie od prawej zatoki Valsalvy.