Ostry zespół wieńcowy spowodowany kompresją pnia lewej tętnicy wieńcowej – przydatność tomografii komputerowej w rozpoznaniu i planowaniu leczenia interwencyjnego - Kępka, Cezary; Dzielińska, Zofia; Torbicki, Adam; Kurzyna, Marcin; Chmielak, Zbigniew; Pracoń, Radosław; Florczyk, Michał; Wieteska, Maria; Pręgowski, Jerzy; Kruk, Mariusz; Demkow, Marcin (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Przedstawiamy przypadek 46-letniej pacjentki z zaawansowanym nadciśnieniem płucnym skierowanej do naszego ośrodka z typowymi objawami ostrego zespołu wieńcowego. Dzięki wykonaniu badania metodą tomografii komputerowej tętnic wieńcowych możliwe było rozpoznanie ciasnego zwężenia pnia lewej tętnicy wieńcowej spowodowanego jego kompresją przez poszerzony pień płucny. Badanie tomografii komputerowej dobrej jakości umożliwiło precyzyjne zaplanowanie zabiegu i okazało się bardziej przydatne niż koronarografia inwazyjna.