KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHŚródoperacyjna dynamiczna ocena przepływu w pojedynczych uszypułowanych i złożonych pomostach tętniczych w rewaskularyzacji wieńcowej w trybie „off pump” - Żelazny, Piotr; Szapiel, Grzegorz; Witt-Majchrzak, Anna; Buzun, Leszek; Dmyterko, Andrzej; Kukliński, Maciej; Morozow, Lew; Biederman, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp : Obecnie rewaskularyzacja tętnicza wykonywana w opcji „off pump” wydaje się dobrą techniką chirurgicznego leczenia choroby wieńcowej. Cel pracy : Porównanie zdolności adaptacyjnych pomostów tętniczych z jedną drogą napływu z pojedynczej tętnicy (t.) piersiowej wewnętrznej. Materiał i metody : Od października 2008 do lipca 2010 r. 200 pacjentów przebyło rewaskularyzację tętniczą bez użycia krążenia pozaustrojowego. Wykonano cztery rodzaje pomostów: uszypułowana t. piersiowa wewnętrzna lewa – lewa tętnica przednia zstępująca, uszypułowana prawa t. piersiowa wewnętrzna – prawa t. wieńcowa, pomosty typu Y – dwa zespolenia obwodowe i pomosty typu T – trzy lub więcej zespoleń obwodowych. Pomiary przepływów wykonano przy użyciu aparatu VeriQ Medi Stim AS™ (Oslo, Norway) wykorzystującego metodę „transit-time”. Rejestrację przepływów przeprowadzano w warunkach podstawowych oraz po podaniu dobutaminy. Wyniki : Porównując średnie wartości przepływu w warunkach podstawowych, nie wykazano istotnych statystycznie różnic pomiędzy pomostami Y i T (p > 0,05) oraz pomiędzy pojedynczymi tętniczymi pomostami uszypułowanymi (p > 0,05). Podanie dobutaminy spowodowało istotny wzrost średnich przepływu we wszystkich konfiguracjach (p < 0,005). Analiza, z zastosowaniem regresji liniowej, zależności przepływów po podaniu dobutaminy oraz przepływu podstawowego wykazała najmniejszy wzrost przepływu w konfiguracji pierwszej, następnie drugiej, a potem w pomostach Y i T. Zakres wieńcowej rezerwy przepływu zawierał się pomiędzy 1,4 a 2,01. Wnioski : Pomiary przepływów przeprowadzane w warunkach podstawowych nie w pełni charakteryzują możliwości przepływu w pomostach tętniczych. Badane pomosty mają duże zdolności adaptacyjne zależne od przepływu podstawowego i liczby zespoleń obwodowych.