Biokompleks Mitrofix jako nowa propozycja zabiegu rekonstrukcyjnego lewego ujścia żylnego – wstępne obserwacje i wyniki - Skiba, Jacek; Kołtuniewicz, Rafał; Sukiennik-Kujawa, Małgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Operacje rekonstrukcyjne i naprawcze zastawki mitralnej serca mają coraz szersze zastosowanie we współczesnej kardiochirurgii i stanowią realną alternatywę do jej wymiany. Autorzy pracy przedstawiają wstępne wyniki i obserwacje z zastosowania biosystemu Mitrofix jako propozycję naprawy dysfunkcji lewego ujścia żylnego. Przeprowadzono 8 operacji wszczepienia bioprotezy w okresie od 23.05. do 13.10.2011 r. Wstępne wyniki zostały zaprezentowane na podstawie analizy pierwszych 4 przypadków po 3 miesiącach od przeprowadzonej operacji.