Okołooperacyjna gospodarka płynowa u dzieci poddanych operacjom na otwartym sercu - Mozol, Krzysztof; Haponiuk, Ireneusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Okołooperacyjna gospodarka płynowa jest wiodącym problemem w kardiochirurgii wrodzonych wad serca. Wieloczynnikowe zjawiska prowadzą do retencji płynowej podczas operacji. Zmniejszenie urazu chirurgicznego i technicznego, podobnie jak specyficzne techniki hemofiltracji, mogą poprawić wyniki leczenia i zredukować okołooperacyjną śmiertelność.