TORAKOCHIRURGIADwuetapowa obustronna torakotomia w leczeniu mnogich przerzutów do płuc za pomocą lasera Nd:YAG o długości fali 1318 nm - Gabryel, Piotr; Piwkowski, Cezary; Zieliński, Paweł; Kasprzyk, Mariusz; Roszak, Magdalena; Dyszkiewicz, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp : W chirurgicznym leczeniu przerzutów do płuc najczęściej stosuje się ograniczoną resekcję miąższu płuca za pomocą metod klasycznych lub techniki laserowej. W obu przypadkach dostęp do płuc uzyskuje się poprzez torakotomię jedno- lub dwuetapową. Cel pracy : Celem pracy była ocena wpływu obustronnej, dwuetapowej metastazektomi za pomocą lasera neodymowo-jagowego Nd:YAG o długości fali 1318 nm na funkcję oddechową i powikłania pooperacyjne. Materiał i metody : Retrospektywnie przeanalizowano wyniki leczenia 61 pacjentów, którzy byli leczeni z użyciem lasera Nd:YAG przez torakotomię przednio-boczną w latach 2003–2010. Porównano pierwszą i drugą operację pod kątem wartości spirometrycznych, liczby wyciętych przerzutów, śródoperacyjnej utraty krwi, czasu drenażu, czasu hospitalizacji i powikłań. Odstęp między operacjami wynosił 4–6 tygodni. Wyniki : Nie było zgonów śródoperacyjnych i w bezpośrednim okresie pooperacyjnym. Liczba usuniętych przerzutów była podobna w przypadku pierwszej i drugiej operacji (mediana 4, 1–25 zmian vs mediana 4, 1–30 zmian). Obniżenie wartości spirometrycznych korelowało z liczbą usuniętych przerzutów (p < 0,05). Nie stwierdzono istotnie statystycznej różnicy między pierwszą a drugą operacją co do odsetka powikłań (17,4% vs 23,19%, p = 0,479), przedłużonych przecieków powietrza (7,35% vs 13,24%, p = 0,221), reoperacji z powodu powikłań (8,57% vs 1,43%, p = 0,073), śródoperacyjnej utraty krwi (mediana 100 ml, 0–500 ml), czasu drenażu (mediana 3, 2–25 dni vs 4, 2–18 dni) i czasu hospitalizacji po operacji (mediana 7, 4–30 vs mediana 4, 4–35 dni). Wnioski: Dwuetapowa torakotomia przednio-boczna i resekcja przerzutów z użyciem lasera Nd:YAG o długości fali równej 1318 nm jest bezpieczną metodą leczenia przerzutów do płuc. Obniżenie wartości natężonej objętości wydechowej pierwszosekundowej (ang. forced expiratory volume in 1 second – FEV1) i natężonej pojemności życiowej (ang. forced vital capacity – FVC) po pierwszej operacji przerzutów nie wpłynęło na liczbę powikłań po drugiej operacji.