Synchroniczny rak przełyku i płuca leczony jednoczasową resekcją przełyku i prawostronna górną lobektomią - Wójcik, Janusz; Grodzki, Tomasz; Kubisa, Bartosz; Pieróg, Jarosław; Wojtyś, Małgorzata; Bielewicz, Michał; Wójcik, Norbert (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
W pracy przedstawiono przypadek 58-letniego chorego z naciekiem nowotworowym przełyku na głębokości 37 cm od siekaczy i dysfagią pokarmów stałych, z utratą 10 kg wagi. Tomografia komputerowa wykazała pogrubienie ściany przełyku do 20 mm w obrębie wpustu, sięgające 5 cm powyżej wpustu oraz 15-milimetrowy węzeł okołowpustowy podejrzany o tło przerzutowe. Rozpoznany z wycinka z gastroskopii jako gruczolakorak, choć gastroskopowo i aparatem EUS nie pokonano zwężenia światła przełyku. Bronchofiberoskopia nie uwidoczniła zmian. Chorego zakwalifikowano do leczenia operacyjnego z wdrożeniem całkowitego żywienia pozajelitowego przez okres 10 dni przed operacją. Resekcję przełyku wykonano klasyczną metodą Ivor-Lewisa z dwupolową limfadenektomią i resekcją przewodu piersiowego. W trakcie etapu klatkowego uwidoczniono niemy w obrazie TK guz wnęki płata górnego o śr. 10 mm. Zakres zabiegu rozszerzono jednoczasowo o lobektomię górnopłatową prawostronną, a wynik histologiczno-patologiczny zmiany w płucu oceniono jako synchroniczny, pierwotny rak drobnokomórkowy. W dyskusji omówiono rolę PET w diagnostyce przedoperacyjnej u chorych z rakiem przełyku.