Zastosowanie systemu proksymalnej protekcji mózgowej Mono Mo.MA w leczeniu świeżej niedrożności tętnicy kręgowej - Przewłocki, Tadeusz; Pieniążek, Piotr; Kabłak-Ziembicka, Anna; Wrotniak, Leszek; Tekieli, Łukasz; Podolec, Piotr (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Głównym ograniczeniem zabiegów przezskórnej rewaskularyzacji tętnic kręgowych jest zjawisko embolizacji okołozabiegowej do tętnic mózgowych zaopatrujących tylny krąg unaczynienia mózgu i ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Opisano zabieg skutecznej rekanalizacji tętnicy kręgowej u chorego z obustronną niedrożnością tętnic kręgowych i objawami niedokrwienia mózgu z wykorzystaniem nowego systemu protekcji mózgowej Mono Mo.Ma i czasowym odwróceniem przepływu w tętnicy kręgowej.