Przezskórna implantacja zastawki aortalnej niepoprzedzona walwuloplastyką balonową u pacjenta ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu – opis przypadku - Zimoch, Wojciech; Kustrzycka-Kratochwil, Dorota; Telichowski, Artur; Falkiewicz, Zdzisław; Kubler, Piotr; Reczuch, Krzysztof (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Walwuloplastyka balonowa ( balloon valvuloplasty – BAV) do niedawna była uznawana za niezbędny element zabiegów przezskórnej implantacji zastawki aortalnej ( transcatheter aortic valve implantation – TAVI). Wykazano, że BAV zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zaburzeń przewodzenia wymagających implantacji układu stymulującego serce. Modyfikacja zabiegów TAVI pozwalająca uniknąć walwuloplastyki balonowej daje nadzieję na zwiększenie bezpieczeństwa przezskórnego leczenia stenozy aortalnej.