Rezolucja skrzepliny wypełniającej tętnicę odpowiedzialną za zawał po leczeniu tirofibanem - Bulur, Serkan; Özhan, Hakan; Türker, Yasin; Bulur, Șule (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Leczenie ostrych zespołów wieńcowych u pacjentów, u których obecna jest duża ilość skrzeplin, jest skomplikowane. Przezskórne interwencje wieńcowe zwiększają częstość występowania dystalnej embolizacji u tych chorych. Inhibitory glikoproteiny IIb/IIIa są skutecznymi lekami przeciwpłytkowymi i mogą być bardzo pomocne w takich sytuacjach. Prezentujemy wpływ wlewu tirofibanu na tętnicę odpowiedzialną za zawał wypełnioną materiałem zakrzepowym. Skrzepliny uległy całkowitej rezolucji bez konieczności wykonywania angioplastyki wieńcowej.