Jak kamień u szyi - Makowski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2012)
Nierozliczone dwie dotacje unijne, pięciu dyrektorów, doniesienia do prokuratury, a przede wszystkim 70 mln zł długu. To w skrócie historia trzech lat szpitala powiatowego w wielkopolskim Śremie. Lecznica jest na skraju bankructwa, dwustu wierzycieli czeka na pieniądze. Właściciel, czyli samorząd powiatowy, szuka wspólnika, który wykupi część udziałów, co pozwoliłoby na spłacenie zobowiązań.