Na opak - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Nazwa „Ig Nobel” to gra słów. Pochodzi od angielskiego ignoble (niegodziwy), a wyróżnienia mają być przeciwieństwem dostojnych Nagród Nobla. Antynoble są wręczane co roku na Uniwersytecie Harvarda w tym samym czasie, gdy swoich laureatów honoruje Szwedzka Akademia Nauk. Na takie wyróżnienie zasługuje pomysł wprowadzenia Karty Specjalisty Medycznego.