Artykuł oryginalnyLeczenie farmakologiczne i kwalifikacja do inwazyjnego leczenia po koronarografii pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową w zależności od występowania cukrzycy - Kobus, Grażyna; Tomaszuk-Kazberuk, Anna; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Kuleszyńska, Agnieszka; Małyszko, Jolanta; Dobrzycki, Sławomir; J. Musiał, Włodzimierz (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2012)
Cel : Ocena leczenia farmakologicznego oraz kwalifikacja do dalszego leczenia po koronarografii pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową ( coronary artery disease – CAD) w zależności od występowania oraz sposobu leczenia cukrzycy. Materiał i metody : Badanie retrospektywne objęło 403 osoby ze stabilną CAD. Pacjentów podzielono na 2 grupy: z rozpoznanym nadciśnieniem i cukrzycą oraz kontrolną z nadciśnieniem. Chorych na cukrzycę podzielono ponadto na leczonych insuliną i lekami doustnymi. Wyniki: Średni wiek chorych wynosił 65,4 ±9,6 roku. Nadciśnienie wykryto u 335 osób (83,1%), natomiast cukrzycę – u 96. β-Adrenolityki przyjmowało 92% chorych, kwas acetylosalicylowy (ASA) 94%, statyny 93,5%, inhibitory konwertazy angiotensyny ( angiotensin-converting enzyme inhibitors – ACEI) 84%, preparaty moczopędne 46% i klopidogrel 55,6%. Do zabiegu przezskórnej angioplastyki wieńcowej ( percutaneous coronary intervention – PCI) zakwalifikowano 193 badanych (47,9%), 51 chorych (12,7%) – do operacji kardiochirurgicznej wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych ( coronary artery bypass grafts – CABG). W grupie osób z cukrzycą znalazło się 96, a w kontrolnej 239 chorych. Spośród osób chorujących na cukrzycę 31 pacjentów (7,7%) stosowało insulinę, a 65 przyjmowało leki doustne. Na zabieg CABG skierowano 15,60% chorych na cukrzycę, natomiast 13,3% osób bez cukrzycy, podczas gdy na zabieg PCI odpowiednio 49,0% oraz 46,4%. Zabieg PCI wykonano u 58,1% osób stosujących insulinę i u 44,6% osób przyjmujących leki hipoglikemizujące. W obu grupach zabieg CABG zalecono odpowiednio 16% i 15% pacjentów (p = NS). Wnioski : Pacjenci z nadciśnieniem tętniczym i CAD są leczeni zgodnie z aktualnymi zaleceniami. Kwalifikacja do leczenia inwazyjnego w grupie osób z cukrzycą i bez niej była podobna. W grupie chorych na cukrzycę osoby leczone insuliną były częściej kwalifikowane do leczenia (szczególnie PCI) w porównaniu z pacjentami przyjmującymi leki doustne.