Opis przypadkuZwężenie pnia lewej tętnicy wieńcowej w przebiegu zawału serca bez przetrwałego uniesienia odcinka ST – leczenie kardiochirurgiczne czy przezskórna rewaskularyzacja u chorego na cukrzycę? - Kożuch, Marcin; Matlak, Krzysztof; Południewski, Maciej; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Hirnle, Tomasz; Dobrzycki, Sławomir (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2012)
Cukrzyca typu 2 wpływa w znaczącym stopniu na rokowanie pacjentów z chorobą wieńcową. Nasilając procesy aterogenezy, wiąże się z rozsianymi, wielonaczyniowymi zmianami w tętnicach wieńcowych, włącznie z zajęciem pnia lewej tętnicy wieńcowej. Optymalne leczenie takich chorych wymaga postępowania wielodyscyplinarnego. Przedstawiony przypadek dotyczy 65-letniego pacjenta z zawałem serca bez przetrwałego uniesienia odcinka ST z wielonaczyniową chorobą wieńcową, obciążonego długoletnim wywiadem cukrzycy typu 2.