Opis przypadkuKardiomiopatia tako-tsubo u 66-letniej pacjentki bez typowych zmian w elektrokardiogramie - Zalewska-Adamiec, Małgorzata; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Róg-Makal, Magdalena; Dobrzycki, Sławomir (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2012)
Zespół tako-tsubo jest przemijającą kardiomiopatią, nazywaną także zespołem balotowania koniuszka. Charakteryzuje się występowaniem przemijającej dysfunkcji skurczowej koniuszka lewej komory i cech niedokrwienia w elektrokardiogramie (EKG) przy braku istotnych zmian miażdżycowych w tętnicach wieńcowych. Klinicznie przebiega jako ostry zespół wieńcowy. Najczęstszą zmianą obserwowaną w EKG jest uniesienie odcinka ST w odprowadzeniach przedsercowych. Kardiomiopatia tako-tsubo występuje także u chorych na cukrzycę. Przedstawiono przypadek 66-letniej pacjentki z kardiomiopatią tako-tsubo, u której rozpoznano zespół balotowania koniuszka pomimo braku typowych zmian w EKG.