Review paperAcitretin in psoriasis treatment – recommended treatment regimens - Pastuszka, Marta; Kaszuba, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012)
Acytretyna jest syntetycznym retinoidem, aktywnym metabolitem etretynatu. Charakteryzuje się bardzo korzystnymi właściwościami farmakologicznymi – jej okres półtrwania wynosi około 2 dni, ma prawie 50-krotnie mniejszą od etretynatu lipofilność, a jej skuteczność w terapii łuszczycy jest porównywalna ze skutecznością etretynatu. Mechanizm działania acytretyny nie został do końca poznany. Wiadomo jednak, że prowadzi ona do normalizacji wszystkich procesów typowych dla zmian łuszczycowych. W opracowaniu omówiono szczegółowo wskazania do stosowania acytretyny, jej skuteczność w monoterapii i terapii skojarzonej, zasady terapii naprzemiennej, a także najczęstsze działania niepożądane w trakcie leczenia. Przedstawiono ponadto najważniejsze zalecenia, o których należy pamiętać przed rozpoczęciem terapii, w trakcie i po jej zakończeniu.