Review paperPsoriasis: course of disease and treatment - Wielowieyska-Szybińska, Dorota; Wojas-Pelc, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012)
Łuszczyca należy do przewlekłych zapalno-proliferacyjnych schorzeń skóry o trudnym do przewidzenia przebiegu. Obecnie ze względu na czas wystąpienia pierwszych objawów wyróżnia się jej dwa typy – łuszczycę młodzieńczą i dorosłych. Zmiany stawowe w przebiegu łuszczycy obserwuje się u około 25% chorych. Występowanie rodzinne łuszczycy stwierdzono u blisko 30% osób. W wieloletnich badaniach potwierdzono, że łuszczyca współistnieje z niektórymi schorzeniami układowymi, np. cukrzycą. Pierwotnym wykwitem w przebiegu łuszczycy jest różowo-czerwona grudka pokryta srebrzystą lub żółtawą łuseczką. Za najbardziej typowe uznaje się lokalizacje zmian w obrębie kolan, łokci oraz owłosionej skóry głowy, okolicy krzyżowej i wyprostnych powierzchni kończyn. Łuszczyca zwykła i stawowa nie jest chorobą zagrażającą życiu, ale w znaczący sposób może ograniczyć funkcjonowanie pacjenta w rodzinie i społeczeństwie. Dlatego tak istotna jest dobra współpraca z pacjentem obejmująca leczenie miejscowe, systemowe, a także opiekę psychologiczną.