Przedwczesne wygasanie czynności jajników - Stachowiak, Grzegorz; Zając, Agnieszka; Wilczyński, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
W artykule zaprezentowano najnowsze doniesienia dotyczące przedwczesnego wygasania czynności jajników, w tym ogólną charakterystykę pacjentek, czynniki ryzyka, metody diagnostyczne, związek z określonymi jednostkami chorobowymi oraz odległe skutki przewlekłego hipoestrogenizmu. Autorzy podkreślają niezbędność szybkiej i właściwej diagnostyki tego schorzenia oraz konieczność włączenia odpowiedniego leczenia substytucyjnego – hormonalnej terapii zastępczej lub antykoncepcji.