Analiza kliniczna chorych z przerzutami raka piersi do ośrodkowego układu nerwowego - Gottwald, Leszek; Spych, Michał; Moszyńska-Zielińska, Małgorzata; Misiewicz, Piotr; Dukowicz, Andrzej; Bibik, Robert; Serbiak, Beata; Fijuth, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp: Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet. U 15% chorych z przerzutami raka piersi rozpoznawane są wtórne ogniska nowotworu w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN). Cel pracy: Analiza kliniczna chorych z przerzutami do OUN w przebiegu raka piersi. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiły 54 chore. Analizie poddano wybrane czynniki kliniczne oraz histologiczne i oceniono ich wpływ na długość okresu do zajęcia OUN. Dokonano charakterystyki przerzutów. Wyniki : Wiek chorych w momencie rozpoznania raka piersi wynosił 34–87 lat (54,8 ±10,0). Raka przewodowego rozpoznano u 88,9% chorych, a raka zrazikowego u 11,1% chorych. Czas od rozpoznania pierwotnego raka piersi do wystąpienia przerzutów w OUN wynosił 2–96 miesięcy (35,6 ±23,8). Przerzuty do OUN występowały pojedynczo w 27,8% przypadków oraz w większej ilości u 72,2% chorych. U 25,9% badanych przerzuty diagnozowano tylko w OUN, a u pozostałych 74,1% chorych jednocześnie występowały przerzuty w innych lokalizacjach – najczęściej w płucach, wątrobie, kościach i układzie chłonnym. W leczeniu u 25,9% chorych stosowano zabieg chirurgiczny z następczą radioterapią, 61,1% chorych leczono wyłączną radioterapią, w 3,7% przypadków stosowano radioterapię z następczą chemioterapią, a 9,3% chorych było leczonych wyłącznie objawowo. Wnioski : Do wystąpienia przerzutów raka piersi w OUN dochodzi najczęściej u chorych z pierwotnie nieoperacyjnym nowotworem, z reguły 2–3 lata po rozpoznaniu pierwotnego nowotworu. Przerzuty te są najczęściej mnogie i występują najczęściej u chorych z synchronicznymi przerzutami w innych lokalizacjach. Wystąpieniu przerzutów w OUN, pomimo leczenia onkologicznego, towarzyszy złe rokowanie i większość pacjentek umiera w ciągu pierwszego roku.