Nietrzymanie moczu i stolca, zaburzenia statyki dna miednicy oraz zaburzenia życia seksualnego a nadwaga, otyłość i zespół metaboliczny - Krotkiewski, Marcin; Stangel-Wójcikiewicz, Klaudia; Mika, Marcin; Jach, Robert (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Nietrzymanie moczu, nietrzymanie stolca, zaburzenia seksualne u kobiet i zaburzenia erekcji występują znamiennie częściej u osób z nadwagą i otyłością. Nietrzymanie moczu częściej stwierdza się u kobiet z otyłością brzuszną (wisceralną) i wiąże się ze zwiększonym ciśnieniem w jamie brzusznej zwiększającym wtórnie ciśnienie w pęcherzu. Zaburzenia życia seksualnego są szczególnie częste u kobiet z towarzyszącym otyłości nietrzymaniem moczu, stolca, upośledzeniem czynności zwieraczy i wypadaniem narządów miednicy mniejszej. Nietrzymanie moczu u kobiet i zaburzenia erekcji u mężczyzn są wprost proporcjonalne do obecności poszczególnych składowych zespołu metabolicznego: hiperlipemii, hiperglikemii, zwiększonego stężenia CRP ( C-reactive protein ), czynnika martwicy nowotworów α ( tumor necrosis factor α – TNF-α), interleukiny 6 (IL-6), IL-8, IL-18, nadciśnienia, zmian miażdżycowych w naczyniach i stłuszczenia wątroby. W patologii zaburzeń erekcji ważne jest typowe dla zespołu metabolicznego upośledzenie syntezy tlenku azotu odpowiedzialnego za rozszerzenie naczyń. Leczenie dietetyczne, zwiększenie wysiłku fizycznego, a u osób z otyłością powyżej 30. roku życia leczenie chirurgiczne znacząco ograniczają wyżej wymienione objawy.