Epidemiologia mięśniaków macicy - Knapp, Paweł; Chabowski, Adrian; Knapp, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Mięśniaki macicy stanowią jedną z najczęściej obserwowanych niezłośliwych zmian rozrostowych żeńskiego narządu płciowego. Dokładne dane epidemiologiczne oceniające skalę populacyjną tego schorzenia nie są znane. Fakt ten warunkowany jest m.in. częstym brakiem objawów towarzyszącym występowaniu mięśniaków macicy, a ich rzeczywiste potwierdzenie odbywa się dopiero podczas badania histologicznego po zabiegu operacyjnym usunięcia narządu rodnego. Klinicznie mięśniaki macicy rozpoznawane są u 25% wszystkich kobiet i u 30–40% kobiet powyżej 40. roku życia. Do chwili obecnej zidentyfikowano kilka czynników ryzyka, takich jak pochodzenie etniczne, nierództwo, czynniki hormonalne oraz genetyczne. Liczne analizy epidemiologiczne występowania rozrostów mięśnia macicy wykazały, iż mięśniaki macicy częściej obserwowane są w grupie kobiet czarnoskórych niż białych. Wykazano także, że istnieją epidemiologiczne dowody sugerujące dziedziczność tej choroby w obu grupach etnicznych. W niniejszej pracy przedstawiono obecny stan wiedzy z zakresu epidemiologii mięśniaków macicy.